Production of extracts from preserved olives using supercritical CO2 and preliminary evaluation of its polyphenol content

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Production of extracts from preserved olives using supercritical CO2 and preliminary evaluation of its polyphenol content

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Title: Production of extracts from preserved olives using supercritical CO2 and preliminary evaluation of its polyphenol content;
Obtenção de extractos de azeitona em conserva usando CO2 supercrítico e avaliação preliminar do seu conteúdo em polifenóis
Author: Cebola, Maria João; Rijo, Patrícia
Abstract: A técnica de Extração Supercrítica (ESC) foi usada para obter extractos de uma amostra, que pretendia simular o bagaço de azeitona, obtida de azeitonas em conserva. O objetivo era conseguir a extração de componentes polifenólicos desta matriz que é considerada um resíduo perigoso proveniente da produção de azeite. O fluido supercrítico usado foi o dióxido de carbono e os estudos de SFE foram realizados em duas fases: a primeira, a uma pressão de 200 bar e 40 ° C e a segunda a 300 bar, 45º C e usando etanol como co-solvente. Em ambos os casos, a SFE foi realizada durante 3 horas. A primeira fase foi realizada para obter uma matriz mais limpa e a segunda etapa tinha como alvo os componentes de interesse. O rendimento total em massa obtido foi de 5,5 %. O estudo preliminar, por HPLC, do perfil químico foi efectuado e o rastreio das amostras obtidas foi realizado, bem como o da água da conserva das azeitonas, e mostraram que os compostos polifenólicos estavam presentes principalmente neste último caso.The supercritical fluid extraction (SFE) technique was used to obtain extracts from a sample simulating an olive pomace, obtained from preserved olives. The objective was to achieve the extraction of polyphenolic components from this matrix which is considered a hazardous waste from the production of olive oil. The supercritical fluid used was carbon dioxide and the SFE studies were conducted in two stages, the first at a pressure of 200 bar and 40ºC and the second stage at 300 bar, 45 ºC and using ethanol as co-solvent. In both cases the SFE was performed for 3 hours. The first stage was carried out to obtain a cleaner matrix and the second step was aimed at the components of interest. The overall mass yield obtained was 5.5 %. Preliminary HPLC screening of the samples obtained and also of the water in which the olives were preserved showed that the polyphenol compounds were mostly in the latter.
URI: http://hdl.handle.net/10437/5509
Date: 2014


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